Ga naar hoofdinhoud

De Galgo Español behoort tot de Rasgroep “Windhonden”

Geschiedenis van de galgo

De Galgo Español Land van herkomst: Spanje

De Nationale Windhond van Spanje is de Galgo dankt zijn naam aan de Gallische stammen die ooit het Iberisch schiereiland bewoonde. Deze windhond is even als de Engelse van Keltische oorsprong.

Dat komt nu nog in z’n naam tot uiting Galgo.

Deze naam is afgeleid van “Canis Gallicus” d.w.z. Gallische oftewel Keltische hond.

Als windhonden van dezelfde afstamming vertonen Greyhound en Galgo ook een behoorlijke overeenkomst in hun uiterlijke verschijningsvorm. Het verschil ligt vooral in enkele details, die voor menig pas te zien zijn na nauwkeurige bestudering. Op het eerste gezicht maakt de Galgo een minder atletische indruk en lijkt als windhond minder volmaakt dan de Grey, bovendien is hij iets kleiner.

De raszuivere, oorspronkelijke Galgo verschilt van de Grey door een minder gewervelde rug, door hoge opgetrokken lederpartij ,door minder gehoekt en vlakke bespierde ledematen, door lange sterke voeten (hazen voet) in tegenstelling tot de kleine ronde voeten van de Grey, door een opvallend lange staart, door een langer smaller hoofd met langere, half vallend gedragen oor.

De beharing is zijdeachtig fijn of ruw, alle kleuren toegestaan.

Bij de jacht op de haas munt de Galgo uit als een robuuste terreinjager.

Hij is wel langzamer als de Grey ,maar compenseert dat door zijn uithoudingsvermogen en door zij veel minder kwetsbare gangwerk.

Van de Galgo, vooral in het Andalusische, wordt beweerd dat ze afstammen van de Sloughi – tijdens de middeleeuwen dat de Moren ze hebben meegenomen naar Spanje en daar de windhonden werden gekruist.

De huidige situatie van de windhonden in Spanje en de fokkerij wordt voor een groot deel bepaald door de rensport ,net als in Engeland zijn de windhondenrenwedstrijden ook hier enorm populair en trekken veel bezoekers. Een zeer groot aantal hondenrenbanen vinden we in alle delen van het land.

Naast de “çarreras de piste”(renbaan), die men sinds 1930 in Spanje heeft, organiseert men evenals in Engeland de ”concursos de campo” (terrein-kampioenschappen) op levende hazen.

Het eigen type van de Spaanse Galgo werd echter opgeofferd aan het streven naar de topsnelheid en concurrerende kwaliteiten op de renbaan.

Sinds tientallen jaren wordt er met Greyhounds gekruist, zodat tegenwoordig naast de Grey de zgn. Galgo-Angalo-Espanol (de Engelse Spaanse) een dominante plaats inneemt. Het is het kruisingsproduct van beide rassen. Deze honden worden in alle stadia van kruising door de Spaanse windhondenorganisatie in het stamboek ingeschreven, terwijl een oorspronkelijke Galgo Español met stamboom niet is te vinden.

Volgens de officiële mededelingen van de Spaanse windhondenvereniging bestaat de zuivere oude Spaanse Galgo nu praktisch niet meer.

Hooguit zullen er in veraf gelegen streken nog min of meer oorspronkelijke Galgo’s leven om. ,zoals in vroegere tijden mee te gaan op eigen hazenjacht op de heuvels achter de dorpen. Ook werden deze honden gebruikt op de boerenbedrijven in Castillie en Andalusie als bewaking.

In Spanje was het bezit van de Galgo niet het uitsluitend voorecht van de rijken.

De Galgo jacht was landelijk vermaak en kon nog steeds door iedereen bedreven worden en bij de coursing in Spanje is de Galgo favoriet.

Het karakter van de Galgo Español is van oorsprong vuriger en heftiger dan van zijn zachter geaarde neef de Greyhound, die speciaal is doorgefokt op rensportkwaliteiten.

Hij is minder individualist, tegenover vreemden gereserveerd en vooral aanhankelijk tegenover zijn baas.

De enkele Galgo-kennels buiten Spanje die we weten proberen zo goed mogelijk de raszuivere Galgo weer in zijn oorspronkelijke type terug te fokken.

Karakter van de galgo

Aard 

De gladhaar is iets temperamentvoller dan de ruwhaar, maar beiden zijn nieuwsgierig en hebben een goed uithoudingsvermogen en intelligentiepeil.

Ook zijn deze honden erg aanhankelijk en trouw, maar in het vrije veld toch iets ondeugend als het gaat om luisteren. Je krijgt er altijd heel veel liefde van.

Ze hebben een sterk jachtinstinct en jagen op alles wat beweegt.

Nadelen bij de Greyhound is het met jagen: uit het oog uit het hart. Maar bij de Galgo is het: uit het oog in zijn neus en dan moet je geduld hebben. Hij komt altijd terug op dezelfde plek maar het duurt soms wel even.

Met blessure-gevoeligheid is het een ijzersterke hond ten opzichte van de Greyhound.

Rasstandaard van de galgo

Rasgroep 10 windhond:

Hoofd: lang smal hooft zonder stop, neus steekt voorbij de onderkaak, neusgaten goed open neus licht gewerveld.

Kleur: is afhankelijk van de vacht, droge sterke kaken en fijn gesneden lippen.

Ogen: donker helder en levendig maar kan afwijken bij blauw gestroomd.

Oren: naar achter hangend rozenoor die zo groot moeten zijn, dat de punten van de oren de mondhoeken kunnen raken.

Lichaam: lang opper arm rechte benen wat steil in de achterhand (niet zo gehoekt als een Greyhound),maar heeft platte bespiering en een lang spronggewricht.

Lange bijna rechte rug met lange lendenen, kruis iets hoger dan de schoft hoeft het niet te tonen in stand.

Staart: min of meer sabelvormige staart die laag gedragen wordt en vaak tot de grond reikt.

Beharing: de beharing is kort, dicht, goed aanliggend en glanzend of ruw maar dan mag de lengte van de vacht 1 cm lang zijn en hard van structuur

De Galgo mag elke voorkomende kleur hebben, maar komt het meest voor in het gestroomd en zwart met witte aftekening aan voeten en staartpunt.

Schoft hoogte:

Teven: 60-65cm met een marge van 2cm

Reuen: 65-70cm met een marge van 2cm

Gewicht:

Teven :tussen de 25 en 27 kilo

Reuen: tussen de 27 en 30 kilo

Jacht:

Zoals u weet zijn windhonden echte zichtjagers, dat is ook bij de Galgo zo.

De gladhaar is iets stabieler dan de ruwhaar op de renbaan, maar op de coursing maakt het niet uit … daar worden ze super geprikkeld omdat dat gaat om de echte jacht op een nephaas.

Snelheid:

De snelheid varieert van reu tot teef en onder de haarvariaties niet of nihil.

De snelheid ten opzichte van de Greyhound verschild 2 a3 sec op de 475 meter dan praat ik over een langzame Greyhound en een top klasse ras zuiveren Galgo Español.

Gezondheid van de galgo

Er zijn geen ras-specifieke gezondheidsproblemen bekend bij de Galgo.

Omdat het beter voorkomen is dan genezen en als een ieder dat doet houden we ook een gezond ras over.

Verzorging van de galgo

Verzorging:

De gladhaar heeft weinig tot geen vacht verzorging nodig, alleen als hij naar de show gaat i.v.m een waaier aan de onderkant van de staart (dat wordt niet mooi gevonden).

De ruwhaar heeft wat meer verzorging nodig voordat je naar de show gaat. De vacht wordt dan soms geplukt waar het nodig is.

Voor de rest een keer per week bij elke haarvariëteiten gewoon een borstel door het haar en dan ben je klaar.

Opvoeding van de galgo

Met veel geduld.

Back To Top