Ga naar hoofdinhoud

De Gos d’Atura Català (Catalaanse herder) behoort tot de Rasgroep “Herdershonden”

Geschiedenis van de Gos d’Atura Català

De Gos d’Atura Català is oorspronkelijk afkomstig uit de Spaanse Pyreneeën en verspreidde zich later over de gehele regio Catalonië, gelegen in het noordoosten van Spanje. In het Catalaans wordt met een Gos d’Atura elke soort hond bedoeld die men gebruikt voor het hoeden van schapen, geiten en soms ook koeien of paarden. De toevoeging “Català” geeft aan dat het gaat om een middelgrote, langharige, uit Catalonië afkomstige, rashond. De kortharige variant, die overigens nauwelijks nog voorkomt, is de Gos d’Atura Cerdà.

De herders uit de Spaanse Pyreneeën waren genoodzaakt een ras te fokken, dat niet alleen behendig en snel moest zijn om de kudde door het moeilijk begaanbare gebied te loodsen, maar ook moedig en sterk om de kudde te kunnen beschermen tegen roofdieren! De dichte, lange vacht van de Gos d’Atura Català zorgt ervoor dat de honden bestand zijn tegen zowel de felle kou in de Spaanse Pyreneeën, als de hitte in de warmere en laaggelegen gebieden van de regio. Daarnaast heeft de Gos d’Atura een enorm uithoudingsvermogen, terwijl het meest eenvoudige voedsel al voldoende is. Uiteraard kwamen deze eigenschappen goed van pas in het tamelijk arme en uitgestrekte platteland.

Hoewel er afbeeldingen uit de 15e eeuw bestaan van monniken met hun schaapskuddes en een hond die sterk lijkt op de huidige Gos d’Atura Català, dateert de eerste officiële rasstandaard uit 1929. Deze was gebaseerd op de reu Tac en het teefje Iris, beide geboren in 1926. Vanaf dat moment kon de Gos d’Atura dus overal ter wereld verschijnen op tentoonstellingen, maar dit gebeurde echter niet. Aan de ene kant bleek het erg moeilijk om met deze robuuste en degelijke werkhond door te dringen tot de in die tijd nogal elitaire tentoonstellingswereld, terwijl aan de andere kant het grootste deel van de eigenaren, de schaapsherders, helemaal niet geïnteresseerd waren in schoonheidswedstrijden.

Daarnaast namen deze herders het ook niet zo nauw met de raszuiverheid: omdat het hen in de eerste plaats ging om goede werkcapaciteiten, kwamen regelmatig kruisingen voor van Gos d’Atura’s met diverse soorten honden. Halverwege de jaren ’70 slaagden de liefhebbers van het ras er eindelijk in de neergang om te buigen en binnen enkele jaren werd de rasstandaard uit 1929 geactualiseerd en de rasclub heropgericht. Vanaf die tijd zien we de Gos d’Atura steeds vaker op nationale en internationale tentoonstellingen en breidt de fokkerij zich uit.

Om de Gos d’Atura Català in zijn oorspronkelijke toepassing als herdershond aan het werk te zien moet tegenwoordig erg goed worden gezocht in het binnenland van Catalonië. Daarnaast worden de honden ook wel als waakhond gebruikt op boerderijen of buitenhuizen. Meer kans heeft u om de Gos aan het werk te zien tijdens de wedstrijden in het schapendrijven, die in menig Catalaans dorp jaarlijks vol enthousiasme worden georganiseerd!

Karakter van de Gos d’Atura

Dit ras wordt gebruikt voor Vee- en schapenhoeder (bewaken en leiden van de kudde). Waakhond, en is bovendien een plezierige gezinshond.

Rasstandaard van de Gos d’Atura

Hoofd: Krachtig, enigszins gewelfd. Goed zichtbare stop. Korte en rechte neus. Kegelvormige snuit.

Ogen: Rond, donker amberkleurig met zwarte oogranden.

Oren: Hoog aangezet, vallend, driehoekig, fijn en puntig aan het einde.

Lichaam: Sterk, iets langer dan hoog. Korte hals. Brede borstkas. Gewelfde ribben. Rechte rug. Krachtige, iets hellende croupe.

Ledematen: Krachtig. Dubbele Hubertusklauw aan de achterbenen. Ovale voeten. Zwarte nagels en voetzolen.

Staart: Laag aangezet. Lang of kort (maximum lengte 10 cm.). In rust hangend, met een gebogen uiteinde. Dicht behaard. Sommige variëteiten zijn van nature staartloos.

Vacht

Lang, glad en ruw. Dichte ondervacht. Goed ontwikkelde baard, snor, kuif en wenkbrauwen. Verhaart in drie keer: eerst het haar op de voorhand tussen en dan op de achterhand.

Kleur

De kleur wordt gevormd door een combinatie verschillende vachttinten: fauve, roodachtig bruin, grijs, en zwart. De basiskleuren zijn: kleurnuances van fauve, zand en grijs.

Wit is niet toegestaan.

Schofthoogte: Reuen: 47 tot 55 cm. Teven: 45 tot 53 cm.

Gewicht: Reuen: tussen de 20 en 25 kg. Teven: tussen de 17 en 22 kg kg.

Verzorging

Elke week een borstelbeurt ,aan de gos hoort niets geknipt te worden

Gebruik

Vee- en schapenhoeder (bewaken en leiden van de kudde). Waakhond, Gezelschapshond.

Gezondheid van de Gos d’Atura

De gos is nog een relatief gezond ras, ouderdieren moeten wel onderzocht worden op HD ,

In bepaalde lijnen komt dit wel voor

Het beste kunt u fokkers raadplegen die al vele jaren met dit ras bezig zijn ,

Wilt u informatie over HD uitslagen ,onderzoeken ,De ziekte ataxie ,toevallen ,hartproblemen ,oogziektes ,met al uw vragen kunt u terecht bij het gossenforum of bij kennel merza die al vele jaren met dit ras bezig is en al meer als 25 jaar fokt.

Verzorging van de Gos d’Atura

De vacht van deze honden bestaat uit lange dekharen en een wollige ondervacht. De lange dekharen zijn sluik met weinig krul. Hij heeft franje aan de oren, baard, snor en ruige wenkbrauwen.

De rui gebeurt in drie delen ,voor tussen en achterkant,

De vacht beschermt de huid erg goed. en is de hond ook bestand tegen allerlei weersinvloeden.

Opvoeding van de Gos d’Atura

De gos is een vrij makkelijke en goed luisterende hond, die zich erg hecht aan een baas en het gezin eromheen

Net als alle honden hebben ze uiteraard veel beweging nodig. Ze zijn graag bezig met allerlei takken van hondensport en overal inzetbaar voor

Rasvereniging van de Gos d’Atura

www.gosdatura.nl

Bron: www.hondenpage.com

Back To Top