Ga naar hoofdinhoud

De Mastin Español behoort tot de Rasgroep “Pinschers, Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden”

Geschiedenis van de mastin

De Mastin Español stamt af van de oude vecht- en drijfhonden die sinds mensenheugenis in Europa voorkomen. In Spanje werd hij gebruikt voor de jacht op groter wild, maar vooral als waakhond. Hij is bijzonder moedig en dwingt respect af, maar is desondanks zachtmoedig en rustig. Hij komt buiten het land van herkomst tamelijk weinig voor.

Zijn taak was het lammeren en schapen te beschermen tegen wolven en dieven

Karakter van de mastin

Mits goed opgevoed en gesocialiseerd, kan deze hond als gezinshond worden gehouden. De Mastin Español is zelfstandig en maakt een intelligente en zelfverzekerde indruk. De Mastin Español is een waakhond, wat in zijn gedrag tot uitdrukking komt. Hij kan prettig omgaan met huisgenoten, zowel met mensen als met dieren. Omdat het een echte waakhond is, is enige voorzichtigheid met kinderen geboden. Het is namelijk mogelijk dat hij spelende kinderen, die niet tot ‘zijn’ gezin behoren, als vijandig beschouwt

Het is een bemiddelaar tussen vechtende honden en dus ook vaak tussen kinderen die ruzie maken, geen agressie meer een bemoeial.

Rasstandaard van de mastin

Herkomst: Spanje

Schofthoogte: M 75 tot 80

Gewicht: kan wel 120 kg.

Vacht: diverse

Gebruik: waakhond

De Mastin Espanol is een grote, krachtige hond, massaal, licht gestrekt en beweeglijk.

Bouw

Zware, gelijkmatig gebouwde hond met harmonische proporties. Zeer sterk en gespierd, met een krachtig beendergestel, een grote kop en halflange beharing.

Vacht en onderhoud

De vacht van de Mastin Español is dicht, weelderig, fijn, zacht. Het onderhoud is regelmatig borstelen.

Staart

Staart wordt laag, licht omhoog gebogen gedragen, bij beweging hoger, maar nooit over de rug. Krachtig, met een weelderige vacht die een vlag vormt.

Kleur

De Mastin Español mag wat wit hebben maar niet te veel. Verder zijn alle kleuren toegestaan.

Hoogte en gewicht

De Mastin Español reu is 77 tot 80 cm, en de Mastin Español teef ongeveer 72 cm. Het gewicht van de Mastin Español reu is 80 kg en de Mastin Español teef weegt 65 kg.

Hij heeft een zwart, gerimpeld gehemelte in de mond,

poten: hij heeft katte voeten

Gezondheid van de mastin

Voorkomend erfelijk gebrek bij de Mastin Español is heupdysplasie.

Verzorging van de mastin

Hij heeft 4 Hubertus klauwen waar de nagels hard van groeien, dus op tijd bijknippen

Opvoeding van de mastin

Een consequente en evenwichtige opvoeding van de Mastin Español is het devies. Een harde of onrechtvaardige aanpak kan bij de hond minder prettige karaktertrekken naar boven halen. Veel hangt af van het karakter van de baas. Een rustige, stabiele baas heeft de meeste kans een overwicht op een hond van dit ras te krijgen. De Mastin Español heeft veel beweging nodig. Het beste voor hem is een omgeving met een eigen, omheind terrein waarbinnen hij zijn gang kan gaan.

Het is een eigenwijs en heel zelfstandige hond, die wel begrijpt wat er van hem verlangt word, maar toch zijn eigen gedachten heeft en niet eet gericht is,

dus verwacht niet teveel.

De normale “kunstje” zoals zit/lig/blijf ed.dat heeft hij in snelle/korte tijd al onder de knie.

Hij is goed baas gericht, dus lange wandelingen, los lopend is perfect, hij spreek de hondentaal prima dus nooit onaangename kennismaking met soort genoten.

Bron: www.hondenpage.com

Back To Top