Ga naar hoofdinhoud

De Sabueso Espagñol behoort tot de Rasgroep “Lopende honden – zweethonden en verwante rassen”

Geschiedenis van de sabueso

De Sabueso Español ( of Sabueso Español De Monte, de Grote Spaanse Hound ) is een zeer oud historisch Spaans ras, dat rechtstreeks afstamt van de inmiddels uitgestorven “Keltische Brak”. Zijn gelijkenis met de St. Hubertus en zijn klassieke mastiff-uiterlijk verzekeren ons dat deze hond reeds een lange geschiedenis achter de rug heeft. Men gelooft dat het ras van Keltische oorsprong is en dat het reeds vele jaren op het Iberisch schiereiland leeft. Hij behoort tot de hondenrassengroep van de Lopende of Zweethonden – Middelgrote honden. In onze contreien is dit ras pas een tiental jaar bekend en de exemplaren kan je bij ons dan ook op je vingers tellen. In Spanje wordt dit ras uitsluitend als gebruikshond gehouden, waar hij zeer populair is bij jagers, vooral in het noorden van Spanje. Net als de meeste brakken is ook de Sabueso Español geschikt voor de nazoek (zweetwerk). Het is een middelgrote hond, goedgevormd en slank met een vrolijke kop, lange oren en een groot uit

houdingsvermogen. Tussen reuen en teven bestaat een duidelijk verschil, de teven zijn aanzienlijk kleiner en fijner (slanker) van bouw.

Karakter van de sabueso

deze Spaanse hond is door zijn veelzijdigheid geschikt voor meerdere taken : speurhond, politiehond en waakhond. Deze honden werken afzonderlijk vanwege hun temperament en hun sterke wil, hoewel ze ook wel eens in een meute gebruikt werden. Het zijn geen goede huisdieren, maar ze zijn energiek en toegewijd aan hun jagersbaas. Ze zijn onafhankelijk en koppig. Hoewel hij trouw en aanhankelijk is, is het geen echte gezelschapshond.

Rasstandaard van de sabueso

Schofthoogte: Reu 52 – 57 cm. Teef 48 – 53 cm.

Gewicht: 20 – 24 kg.

Verschijning: Middelgroot, slank, lange oren.

Staart: Aanzet: dik. Naar beneden gedragen.

Kleur: Wit met oranje.

Vacht: Kort, dicht.

NB:

Reuen: twee testikels moeten goed ingedaald zijn in het scrotum.

Gezondheid van de sabueso

De Sabueso Español kan Epilepsie en Displacy of the Carpus (doorgezakte poten) hebben.

De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.

Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

Er zijn geen officiële testen bekend.

Bron: L.Scharenborg www.mexxum.nl/www.nestjepups.html

Verzorging van de sabueso

de verzorging van de Sabueso Español is niet arbeidsintensief. Een wekelijkse borstelbeurt is doorgaans voldoende Tijdens de verharingsperiode kunt u met een rubberen borstel de dode en losse haren snel en effectief uit de vacht verwijderen. De lange oorflappen moeten schoongemaakt worden als dat nodig is. Kijk wekelijks de gehoorgang na op vuil.

Opvoeding van de sabueso

De Sabueso Españols hebben beslist een consequente opvoeding nodig. En hij vraagt veel beweging en ruimte

Overige informatie ivm de sabueso

De vereniging waarschuwt dat sommige honden last kunnen hebben van extreme schuwheid.

Bron: www.hondenpage.com

Back To Top