Ga naar hoofdinhoud

Babesiosa Canis is een eencellige parasiet, een protozo, die zich in de rode bloedcellen van honden nesteld en deze te gronde richt. De protozo wordt overgebracht door de inmiddels beruchte Dermacentor teek. Deze teek kwam eerder voornamelijk in de tropische en subtropische gebieden voor maar is zich inmiddels ook in Nederland aan het vestigen. Het risico dat honden de infectie rond het Middellandse Zeegebied en Frankrijk oplopen is een stuk groter dan in Nederland. Toch is het goed zeer bedacht op deze dodelijke infectie te zijn.

Wat zijn de symptomen van een hond met Babesiose?

Ongeveer 10-20 dagen na de beet van een Dermacentor teek kan een hond met Babesiose de volgende verschijnselen laten zien;

  • Sloomheid
  • Hoge koorts
  • Hoge hartslag
  • Bleke slijmvliezen door bloedarmoede
  • Rood-bruine urine door de bloedafbraak

Helaas kan de diagnose ook nog wel eens lastig zijn omdat er ook meer “sluipende ” gevallen zijn met minder duidelijke verschijnselen. Een goed klinisch oog en diergeneeskundig instict van de dierenarts zijn dus belangrijk. Bij niet-tijdige behandeling is het sterftepercentage hoog.

Hoe stellen we de diagnose Babesiose?

Aan de hand van het verhaal (last van teken, buitenland geweest),  lichamelijk onderzoek (zie symptomen) en bloedonderzoek. De parasieten zijn zichtbaar te maken in de rode bloedcellen.

Wat is de behandeling voor Babesiose?

De behandeling moet zo snel mogelijk gestart worden. Hoe eerder, hoe beter de kans op genezing. De behandeling bestaat uit 2 injecties Imidocarb® met een tussentijd van zo’n 10 dagen.

Kan ik Babesiose voorkomen?

De beste preventie tegen Babesiose is een optimale tekenbestrijding;

  • Peventieve behandeling met Activyl Tick Plus, Prac-Tic of met de Scalibor tekenband.
  • Controle na wandeling door een gebied waar veel teken voorkomen
  • Directe verwijdering van een teek met een tekentang

Er bestaat overigens ook een vaccin tegen Babesia (Pirodog), deze biedt echter geen 100% bescherming. Wel zullen de dieren die het toch krijgen minder ziek zijn. De tekenbestrijding blijft echter het belangrijkste.

Bron: http://www.dierendokters.com

Back To Top