Ehrlichiose is een ziekte die door teken wordt verspreid. Door de tekenbeet wordt de hond geinfecteerd met Erhlichia, een bacterieachtig organisme. Na infectie vermeerderd de Ehrlichia en tast de witte bloedlichaampjes aan. Teken besmet met deze bacterie komen voornamelijk voor rond het Middellandse Zeegebied. Toch zijn er net als bij andere tekenziekten meldingen van besmette honden die nooit in het buitenland zijn geweest.
Wat zijn de verschijnselen van honden met Ehrlichia besmetting?
De eerste verschijnselen kunnen ontstaan 5 tot 21 dagen na besmetting. We zien dan vaak;
- Koorts
- Sloomheid
- Rillingen
- Gebrek aan eetlust
- Bloedarmoede
Minder vaak voorkomend zijn;
- Gezwollen lymfeklieren
- Pijnlijke spieren en gewrichten
- Neusbloedinging
- Bloed in de urine
- Rug en nekpijn
- Ooginfecties
- Toevallen
- Ademhalingsproblemen
- Hartproblemen
De ziekte kan veel overeenkomsten vertonen met Babesiose en Leishmaniose en ook in combinatie met deze ziekten gezien worden.
Diagnostiek van Ehrlichia
Een verhaal van verblijf in het buitenland (maar tegenwoordig komt het ook af en toe voor in Nederland), het uitblijven van resultaat van andere behandeling de vage klachten doet bij een oplettende dierenarts het vermoeden rijzen dat we hier met Ehrlichia te maken kunnen hebben. De diagnose wordt uiteindelijk bevestigd door bloedonderzoek. Verhoogde
activiteit van de lever, een laag aantal witte bloedcellen en een laag aantal bloedplaatjes zijn aanwijzingen. Wanneer er
antistoffen aanwezig zijn, is de hond in elk geval met de ziekteverwekker in aanraking geweest. Als hij daarnaast een aantal van de genoemde symptomen vertoont, kan men er redelijk zeker van zijn dat hij aan Ehrlichiose lijdt.
Behandeling van Ehrlichiose
Indien vroeg ontdekt kan Ehrlichiose goed behandeld worden met antibiotica. Doxycyline is het middel van eerste keus en moet minimaal 3 weken maar soms ook wel enkele maanden gegeven worden.
Vooruitzichten voor een hond met Ehrlichiose
Indien op tijd gediagnosticeerd en behandeld dan zijn de vooruitzichten op zich prima. Bij veel te late diagnostiek kan het een dodelijke afloop hebben zijn vaak een dodelijke afloop of krijgt een chronisch verloop. Een enkele keer wordt de ziekte chronisch en zien we hele vage klachten; “de hond doet het niet goed, lijkt niet helemaal de oude meer”. Bij situaties van weerstandsvermindering (stress, ziekte, ouderdom) kan de ziekte opnieuw de kop opsteken. Ook medicijngebruik (vooral Prednison!) kan de ziekte opnieuw doen opleven.
Kan ik Ehrlichia besmetting voorkomen?
Net als alle andere tekenziekten berust de preventie op het bestrijden van teken dus;
- Gebruik van de Scalibor tekenband of Prac-Tic pipetten
- Controle op teken na een wandeling
- Gelijk verwijderen van teken met een tekentang